Blå Koral och Folk av främmande stam

Louise Boije af Gennäs har skrivit ett antal böcker. Förra sommaren hittade jag hennes Stjärnor utan svindel i min storasyster Idas bokhylla, och det blev nog säsongens bästa bok. När hösten kom fick jag nys om böckerna i triologin om Stockholmsgänget. Läste den första Högre än alla himlar men därefter lade jag serien åt sidan. Denna sommaren tänkte jag minsann ge mig på den andra delen med sina ofattbara 700 sidor. Blå Koral heter den. Strax därefter tog jag mig an den sista, Folk av främmande stam. 
 
 
Serien handlar i stora drag om vännerna Pella, Stefan, Victor, Sanna, Jalle och Liv. Pella och Stefan är ett par. Stefan och Liv är syskon. Pella och Victor är kusiner. Jalle är Victors bästa vän och Sanna är Victors fru. Tillsammans bildar de en väldigt egendomlig grupp. Skillnaderna är betydligt fler än likheterna. Detta till trots, är de varandras bästa vänner. 
 
Under bokseriens gång bevittnar gruppen på ett eller annat sätt de katastrofer och incidenter som sker i världen från och med 2000-talet. I första romanen handlar det om World Trade Center, i andra om Tsunamin i Thailand och stormen Gudrun och det är först i den tredje delen som vännerna kan återhämta sig efter allt de gått igenom. Eller återhämta och återhämta, det sker kontinuerligt stora förändringar dem emellan. 
 
 
Så vad tyckte jag? 
 
Visst knöt jag starka band till karaktärerna (ni vet om man sett för mycket på Vänner och liksom saknar dem när serien är slut?) och lärde mig älska dem allihop. Men ibland blev dialogen alltför högtravande och ibland blev konflikterna/intrigerna alltför banala. Skulle jag rekommendera något av denna författare, skulle det vara Stjärnor utan svindel. Givetvis är det läsvärda böcker, annat kan jag inte säga. Men det finns betydligt bättre historier att tillgå!
0 kommentarer